«

»

PO 5 LETECH SE V SEMILECH OPĚT SETKAJÍ HISTORICKÉ PARNÍ HASIČSKÉ STŘÍKAČKY

Je to již neuvěřitelných pět let, co jsme se v Semilech a jeho ulicích setkávali s deseti historickými hasičskými parními stříkačkami. A protože je tomu již právě tolik let, rozhodl se místní Sbor dobrovolných hasičů Semily I. si celé toto klání, byť trochu jinak pojaté, zopakovat. Pochopitelně bez velké podpory a pomoci starosty města a poslance parlamentu ČR v jedné osobě pana Mgr. Jana Farského, městského zastupitelstva, rady města, města jako takového a sousedních bratrských sborů (SDH Nouzov, SDH Semily-Podmoklice, SDH Bítouchov atd.) by bylo obtížné takovouto akci uspořádat a zato jim patří naše velké poděkování již nyní. Celé dění se tentokráte uskuteční v parku „Na ostrově“ a to v sobotu 15.června 2013. Stejně jako před lety i tentokrát projde městem průvod, který celé setkání zahájí a jehož „start“ bude v 10:30 hodin z autobusového nádraží. Některé parničky v koňském zápřahu, jiné za staršími traktory. Slavnostní zahájení setkání bude v 11:30 hodin na ostrově. Celodenní program, letos netradičně spojený s Hasičským dnem dětí 2013, bude velice zajímavý a pestrý. Hlavním bodem celého dne a setkání příznivců těchto unikátních historických hasičských strojů bude soutěž, v které každá parnička a její „posádky“ předvedou co umí ve čtyřech disciplínách. Jde v pořadí již o druhou soutěž o Putovní pohár, který v loňském roce v Roztokách u Jilemnice získal sbor z Klatov. Opět se zde setkáme s parními stříkačkami vyrobenými v rozmezí let 1881 až 1912, tentokráte by se ale v Semilech mělo ukázat minimálně dvanáct těchto plně funkčních unikátů. Překvapením dne by měla být jedna parní stříkačka navíc, která je v soukromé sbírce a dovolím si říci, že je minimálně evropským unikátem. Tak nám držte pěsti, protože její účast je stále v jednání a snad budeme mít štěstí a i tato se v Semilech ukáže. A v čem je unikátní? Tak to Vám neprozradím, překvapení pro Vás i pro nás. Jen mohu říci, že je vyrobena rakouskou firmou Fr.KERNREUTER z Vídně v roce 1904 a je plně funkční.

         Doplňkové programy budou zaměřeny i pro a na děti, kdy zároveň bude v dalších prostorech parku probíhat 11tý Hasičský den dětí s SDH Semily I. O další kulturní i společenské vyžití všech návštěvníků a hostů se postarají známý účinkující semilští i nejen z našeho kraje. Například ti z Vás, kteří si pamatuje a vzpomínáte na první sraz parních hasičských stříkaček tady v Semilech, jste zajisté nezapomněli na mužskou taneční skupinu z Hořic ARTRÓZE s jejich deštníčky. Ti scházet nemůžou a účast nám již přislíbili. Svůj um Vám předvedou v požárním útoku i všechna družstva mladší a starší mládeže z SDH Semily I. Pochopitelně celé denní zápolení bude i letos zakončeno podvečerní a večerní zábavou – diskotékou. Pro všechny návštěvníky bude připravena i možnost zakoupení si upomínkových předmětů.

         Neopomenu ani připomenout, že se zároveň jedná o setkání, které by mělo být opět spojeno se zápisem do Knihy rekordů, kdy na jednom místě se setká nejvíce těchto unikátních a plně funkčních parních hasičských stříkaček v historii naší republiky.

                  Ještě jednou Vás zveme k nám do Semil, do krásného kraje pod Kozákovem, v podkrkonoší, kraje významných krajanů, umělců i politiků. Těšíme se na Vás, přijeďte a nebudete dozajista litovat.

Ladislav Bruckner – zástupce starosty SDH Semily I.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>